Rövid történeti ismertető

Lechner Ödön tervezte villaépület felújítását és bővítését végezzük az Épkar Zrt.-vel konzorciumban.

Dr. Sipkei Balázs Béla ügyvéd, Zala megye ispánja megrendelésére, Lechner Ödön tervezte az épületet és a hozzá tartozó kertet. Az építkezés 1903-ban kezdődött és 1905-ben fejeződött be.

A 60-as években a műemlék villához toldott kultúrotthon a korára jellemző brutalista stílusa végett, ill. mivel szerkezeti korszerűtlenségéből fakadóan nem átalakítható, lebontásra kerül, helyette pedig egy új épületet húzunk fel.

A projekt leírása

Ütemterv szerint halad a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) XIV. kerületi székházának felújítása Budapesten.

A projekt 3 részben valósul meg:

Az első részbe a villaépület teljes felújítása és korszerűsítése tartozik, míg a második részbe az 1968-as évben épült, mára teljesen elavult szolgáltató épület bontása, melynek helyére egy kétszintes, korszerű szolágáltató épület kerül.

A harmadik rész keretein belül a régi szolgáltató épületet már elbontották a szakemberek, jelenleg pedig a villaépület belső bontási munkálatai zajlanak, a műemléki értékek megóvása mellett.

Emellett már megkezdődött a telken belüli közművek kivitelezése, valamint a villaépület alagsorának szigetelési munkái - injektálás és szórt szigetelés – is folyamatban vannak, továbbá a szolgáltató épület alapozásán is dolgoznak a kivitelezők.

A projekt paraméterei

Megrendelő: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége
Helyszín: 1146 Budapest, Hermina út 47.
Projektvezető: Hajdú Balázs
Tervező: Dmb műterem kft. - Falvai Balázs
Saját teljesítés értéke: 879.946.820 Ft + ÁFA
Alapterület: Villa épület 981,02 m2 ; Bővítmény 661,77 m2

Galéria